Lokaal of Online opslaan?

Lokale opslag zoals nooit tevoren; is een online oplossing nog wel nodig?

Deze week heeft Sandisk, de producent van onder andere lokale geheugenopslag media, aangekondigd een nieuwe SD kaart aan het productportfolio toe te voegen. Niets nieuws onder de zon, zo dachten wij; producenten lanceren nieuwe producten aan de lopende band. Dit keer is het alleen anders: een nieuw product gemaakt als potentiële vervanging van andere producten.

De capaciteit van een desktop op een SD kaart

De nieuwe SD kaart heeft een capaciteit van 512 gigabyte, een schrijf- en leessnelheid van respectievelijk 90- en 95 MB/s. Dit is gelijkwaardig aan de schrijfsnelheid van een harddisk (HDD, +-90 MB/s), maar nog steeds lager dan een Solid state disk drive (SSD, +- 450 MB/s). De kaart zal rond de $800 dollar gaan kosten.

De vergelijking tussen hedendaagse techniek en techniek dat tien jaar geleden werd gebruikt wordt vaak gemaakt. Wij vinden dat het naast elkaar leggen van de techniek in dit geval ook nuttig is, en willen daarom laten zien wat er in 13 jaar is veranderd.

Het verschil van een decennium

In 2001 kwam de Cheetah X15 op de markt; baanbrekend in snelheid (40 MB/s) én opslag (18 GB), voor een relatief lage prijs ($650).

Deze gigantische sprong is dus gemaakt is slechts 13 jaar, en gedurende een tijd dat men óók verbaasd was over hoe de techniek enorm was gegroeid in toepassingsmogelijkheden.

Wij van Kresco vroegen onszelf af in hoeverre lokale opslag media netwerkopslag wéér kan vervangen, zoals internetopslag dat juist heeft gedaan bij lokale opslag. Immers, de prijs is gunstig, de fysieke omvang is zeer beperkt en het stroomverbruik is vele malen lager dan het eerst was.

De voor- en nadelen

Onze conclusie is dat met deze nieuwe technieken het uiteindelijk aan de gebruiker ligt wat het beste is. Beide technieken bieden uitkomst voor verschillend gebruik en zullen elkaar op dit moment niet uit de markt werken.

Deze lokale opslag is ideaal voor mensen die wél enorme hoeveelheden aan data genereren per seconde. Deze groep consumenten is zeer beperkt, maar ze zijn er zeer zeker.

De groep consumenten die angstig zijn over waar hun data wordt opgeslagen zullen ook nog meer baat hebben bij een lokale opslag, ongeacht of deze angst gerechtvaardigd is.

Cloud is nog steeds de toekomst

Wij zijn ervan overtuigd dat de juiste online opslag dé ideale oplossing is voor het merendeel van de markt. Wij weten hoe goed onze data center is beveiligd en hoe onze klanten groeien in het gebruik van deze dienst.

Uiteindelijk is het altijd beschikbaar hebben van uw informatie zonder angst dat het verloren gaat bij brand, diefstal, waterschade of simpelweg niet meer weten waar uw opslagmedium is, belangrijker dan de illusie dat uw data veiliger is op een lokale opslag dan in een goed beveiligde databunker.

Wilt u gemakkelijk op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de sector en binnen Kresco? Volg ons via Facebook, Twitter of LinkedIn.

Top